fredag 23 april 2010

Utmana tjejerna med teknik!

Söktrycket till tekniska utbildningar på alla nivåer är alldeles för lågt. Och det ser inte ut att öka. Inom Automation Region är en av våra främsta målsättningar att säkra kompetensförsörjningen till branschen. En naturlig del i det arbetet är - förutom att initiera och förbättra exempelvis automationsutbildningar på högskolenivå - att lägga grunden genom att väcka teknikintresset hos barn och ungdomar.


På de tekniska utbildningarna gapar idag platser tomma. Vi saknar ett söktryck överlag, och framförallt saknar vi sökande tjejer. Om vi ska överleva som en producerande och tekniskt innovativ nation kommer alla att behövas, men vi anstränger oss extra för att engagera tjejerna. "Kommer tjejerna, kommer killarna" som någon uttryckte det. Låt det vara hur som helst med det, men det är dags att göra något konkret, att göra det nu - och vi måste börja tidigt i åldrarna!
Lego-ligan och Hello World

Automation Region stöder bland annat First Lego League, som är ett utmärkt arrangemang för att utveckla teknikintresset på grundskolenivå. En annan satsning som vi driver tillsammans med Mälardalens högskola (MDH) och Västerås Stad är sommarkursen Hello World, där vi utmanar tjejer i gymnasiet med teknik inför deras kommande val av högskoleutbildning.

Vid premiäromgången förra året deltog under en vecka i augusti 20 tjejer från fem olika gymnasieskolor i Västerås i kursen. Gymnasietjejerna fick under veckan föreläsningar varvade med praktiskt arbete inom följande områden:

  • Design - kognition, perception, utforma skärmmedia
  • Kommunikation - uppdragsbeskrivning, research, gruppdynamik, målgruppsanalys
  • Programmering - Visual Studio 2008, html/css/layout.
Studenterna delades in i fyra grupper och arbetade aktivt under veckan med att designa en kommunikation, där alla valde att kommunicera via en webbsida som plattform. Sista dagen bedömdes elevernas arbete av en bred jury från både näringsliv och akademi.

Skarpa uppdrag från företag

Fyra spännande koncept presenterades inom olika område, alltifrån ett kombinerat läromedel/u-landshjälpmedel till en inspirationssida för alla hantverksstilar. I år utökar vi till fyra veckor och uppdragen kommer att vara skarpa från olika företag samt att en grupp kommer att få arrangera en sommarkurs för högstadietjejer i slutet av sommaren! Vi låter alltså tjejerna vara förebilder för yngre tjejer.

Teknisk specifikation, programmering och kommunikation är några av grundpelarna inom automation - och för övrig industri också för den delen. Ingen av tjejerna hade provat på detta tidigare, alla var jättenöjda med kursen! Genom att utmana dem, genom att faktiskt erbjuda något konkret, fick vi dem att se på möjligheterna med tekniska utbildningar på ett nytt sätt.

För att locka ungdomar måste vi visa vad branschen erbjuder. Med kunskapen kommer intresset - utmana dem!

Helena Jerregård, TF Processledare Automation Region













Fjolårets Hello World-studenter och juryn, från vänster: Tove Söderberg, Linda Folkesson, Sara Seltborg från Mälardalens högskola, William Möller från Care of Haus, Malin Rosqvist från Mälardalens högskola, Björn Stenvall från Automation Region, Ellen Stolpe-Nordin, Caroline Synnes samt Johanna Wallert.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar