torsdag 20 maj 2010

Automation hela Sveriges angelägenhet

Bara effektivitet inget lull-lull!
(eller kunskapssamhället börjar i tillverkningsindustrin)

Sverige har genom tiderna varit ett mycket effektivt tillverkningsland. Made-in-Sweden var ett bevingat uttryck för den svenska kvaliteten.

Vad finns idag kvar av det?

Om man skall tro massmediernas bild så är det mest misär och utflytt av företag till så kallade låglöneländer. Det finns dock en helt annan bild bakom massmediekulisserna, en djupt rotad tradition av tillverkning som vilar på vårt arv. Ett faktum är dock att vi inte har den starka ställning som vi en gång hade, och att vi därför måste effektivisera.


Japan och deras produktionsfilosofier ses ofta som ett föregångsland om än mycket långt borta. De lyckas nå ut med sina produkter trots att de knappt har några naturtillgångar, ingen billig vattenkraft och ett löneläge i nivå med Sveriges. Det kan de göra tack vare ett starkt arbete med kontinuerliga förbättringar. I Japan finns det idag en mycket effektiv produktionsapparat och otroligt mycket kunskap hos alla inblandade. Där har vi fortfarande mycket att lära.


Var står vi då?


Vi har stora förbättringspotentialer i hela vår produktionsindustri. Anders Kinnander, professor på Chalmers har länge efterlyst en ökad kunskap om produktionsteknik ute på företagen. Lihui Wang, professor på Skövde Högskola som forskade i Japan inom produktionsteknik, konstaterar att en stor skillnad mellan japanska och svenska företag är att man i Japan oftast utvecklar sina egna maskiner med egen personal. Det ger en mycket stor kunskap om den egna tillverkningen både processmässigt och maskinmässigt. Denna stora egenskap är väsentlig när man tar fram nya maskiner. Med det kontinuerliga lärandet finns även en stor kunskap om produktionsteknik hos varje operatör.


Kunskapssamhället var en tidigare regerings svar på vilken väg Sverige skulle ta när företagen följde trenden att flytta tillverkning utomlands. Svensk exportindustri står enligt SCB för 50 procent av Sveriges BNP. Det riktiga kunskapssamhället behövs nu ute i alla de tillverkningsföretag som faktiskt står för den största delen av de här 50 procenten - och därmed även för den största delen av vår välfärd.


Inom svensk industri är vi på rätt väg men får inte TAPPA FARTEN. Enda vägen är att kontinuerligt förbättra verksamheterna och ständigt lära sig mer!


Fotnot:

Som deltagare i konferensrådet på Scanautomatic/ProcessTeknik 2010 ser jag massor av möjligheter för ny kunskap. Det innehåller över 40 olika seminariepunkter där de största leverantörerna av automationsteknik finns representerade, som Siemens, Beijer, ÅF, ABB, Semcon, Midroc, PM Group, Hydac Fluidteknik, CEJN, Stork, Omron. Ett väl planerat besök kan ge mer kunskap än många kursdagar.



Patrick Fredriksson, Högskolan Skövde

1 kommentar:

  1. Vi håller med! I Jönköping i veckan visade de ledande företagen inom automationsbranschen att de menar allvar. Eller som vi har sagt i Jönköping hela tiden: Inget lull-lull. Bara effektivitet.
    /Projektledningen Elmia Motek

    SvaraRadera