torsdag 27 maj 2010

Tryckluft - viktig teknologi för energi- och kostnadseffektivitet

För inte så många år sedan ansågs världens naturresurser oändliga. "Det finns hur mycket olja som helst", "havet är fullt med fiskar", man ser inte skogen för alla träd" etc. Idag är den allmänna uppfattningen i stället att det är viktigt att vara återhållsamma med resurser generellt, samt att vi bör sträva efter system som är kretsloppsbaserade. Ett ofta bortglömt, men centralt industriellt system är tryckluft - men det behöver översyn för att vara tillräckligt resurseffektivt!

Den ökade medeltemperaturen på jorden har fått enorm uppmärksamhet och de flesta är överens om att de så kallade växthusgaserna är en starkt bidragande orsak. Den "viktigaste" växthusgasen är koldioxid och bildas framför allt vid förbränning av fossila bränslen. Att det finns korrelation mellan ökade koldioxidutsläpp och ökande temperatur på jorden är tydligt.

Den moderna industrialismen fick sitt genombrott i England för snart 250 år sedan. Precis som namnet antyder har den sin grund i tillverkning och förädling av råvaror. Riktig fart på industrialiseringen blev det när uppfinningar som ångmaskinen och Spinning Jenny kom till.

Massproduktion har varit motorn för välstånd i alla länder som idag har en hög grad av industrialisering och en stark ekonomisk tillväxt. För att få en effektiv massproduktion har man automatiserat tillverkningen. Den görs då inte längre av mänsklig hand utan av maskiner särskilt framtagna för ändamålet.


Tryckluft - historiskt viktig teknologi

Det i särklass vanligaste sättet att åstadkomma rörelse i automatiserade tillverkningsprocesser är med hjälp av tryckluft. Tekniken är gammal och går tillbaka så långt som till mitten på 1600-talet. I samband med industrialiseringen började tryckluft ersätta de stora och klumpiga vattendrivna anläggningarna. Också idag är industripneumatik oerhört viktigt för automatiseringen. Tryckluft används för i stort sett alla massproducerade produkter någon gång i tillverknings- eller hanteringsprocessen.


För att tillverka tryckluft används uteslutande elektriska kompressorer. Elektriciteten i sin tur tillverkas i kraftverk med hjälp av exempelvis kärnenergi, vattenkraft, vind- eller kolkraft. För oss i Sverige, där den fossila andelen av elproduktionen endast är någon enstaka procent, är inte klimatpåverkan särskilt stor. Men för jorden som helhet ligger andelen av elproduktionen som kommer från fossilt bränsle på cirka 2/3 av den totala - och då betyder energieffektiva lösningar oerhört mycket för miljön!


Lätt att spara energi i tryckluftsaggregat

Det är naturligtvis inte bara inom tryckluftsvärlden som energihushållning är viktig; jämför till exempel hur utvecklingen av belysningsarmaturer blivit allt effektivare genom utveckling av glödlampa - halogen - lysrör - LED. Samma mängd ljus kräver följande effekter: 60 - 30 - 12 - 4 W!


Tryckluftstekniken har länge varit lite av en bakgårdsteknologi - "ta en stor cylinder så klarar det sig alltid". Men i en stor cylinder får det plats mer luft och om inte trycket är reducerat och optimerat för applikationen går det åt onödigt mycket luft. Trycket ja, ofta är trycket för högt i anläggningarna med följd att det går åt mer luft och därmed mer energi. Inom eltekniken skulle man aldrig ta så lättvindigt på designen av system. Idag finns det också mängder av smarta komponenter som minskar energiförbrukningen i tryckluftsanläggningar.


Täta - och spara pengar och miljö!

Kompressorn som tillverkar tryckluften producerar en massa värme, precis som glödlampan. Även om kompressorerna blivit effektivare så går det mesta av den tillförda elenergin till värme. Men också här finns det lösningar - ta tillvara värmen och använd den till något som annars skulle behöva tillföras energi särskilt för att skapa.


Den kanske största "energiboven" i tryckluftsystem är läckage. Det är inte ovanligt att 30 procent av den producerade tryckluften helt enkelt läcker ut i atmosfären. Här är det "bara" att identifiera läckorna och täta dem.


Ett miljömedvetet agerande inom tryckluftsteknik är givetvis positivt för miljön. Men det går också hand i hand med en bättre ekonomi! En sparad kubikmeter luft är en sparad kilowattimme - som i sin tur är lika med båda sparade pengar och naturresurser.





















Torbjörn Lundberg, VD, SMC Pneumatics Sweden AB
Styrelseledamot och ansvarig för mässverksamheten, Hydraulik- och Pneumatikföreningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar