måndag 7 juni 2010

Strategiska mässbesök ger mer utbyte

Mässor är ofta centrala strategiska mötesplatser för branscher och teknikområden. För den som besöker en mässa eller själv ställer ut gäller en enkel sanning. Ju bättre besöket/deltagandet är planerat, desto mer kan man få ut av det.

Mässor ger som få andra sammanhang möjligheter till personliga möten. Därför är i år en av mässdagarna på Scanautomatic och ProcessTeknik, den 27 oktober, avsatt just för Effektiva affärsmöten. Då har besökare och utställare möjlighet att knyta nya strategiska kontakter, som de själva valt. Matchmaking kallas detta sätt att träffas.

Matchmaking är en företeelse på stark frammarsch. Det innebär att en tredje part arrangerar korta, förbokade affärsmöten mellan beslutsfattare, som kan ha nytta av att träffas. Mötena kan arrangeras på många nivåer och i många syften. VD kan marknadsföra bolaget och pejla det egna företagets konkurrens- och attraktionskraft på marknaden. Inköpare kan hitta kvalificerade leverantörer. Marknadsförare och säljare kan bygga nätverk och hitta nya kunder. Produktutvecklare kan hitta nya utvecklingspartners - och så vidare.

Som mötesplatser är Scanautomatic och ProcessTeknik, med sina tydliga industriella inriktningar, helt unika. Här samlas industrins ledande företrädare och möjligheterna till kontakter är oändliga. Samtidigt kan tiden man avsätter just för kontaktskapande ibland kännas knapp - det är mycket att se och uppleva på en mässa. Många besöker mässorna i flera dagar och har höga ambitioner med besöken. De senaste tekniska landvinningarna står i fokus, och samtidigt vill de flesta ta del av seminarier och annat, där man får ny information om vart branschen är på väg.

Med en matchmaking-dag inlagd i det redan omfattande mässprogrammet kan Scanautomatic och ProcessTeknik ytterligare förstärka sina profiler som centrala mötesplatser för industrin. Mässorna blir en plats där ny teknik, nya produkter och spännande övergripande samhällsperspektiv varvas med ett förstärkt fokus på personliga kontakter.

I mässammanhang blir givetvis effektiviteten i mötena en extra viktig dimension - tiden är knapp och det är mycket att göra, både i den egna montern och i seminarier och på mässgolvet. Det är en fördel för alla om tiden utnyttjas väl.

Västsvenska Industri- och Handelskammaren är den part som håller i matchmaking-dagen under Scanautomatic och ProcessTeknik. Konceptet med Effektiva affärsmöten har prövats i många olika sammanhang, även på mässor, med positiva resultat.

Ett lyckat mässbesök innebär att företaget åker hem från mässan med ny inspiration, nya visioner och vyer samt ny teknik i bagaget - och kanske några viktiga nya kontakter dessutom.






















Anna Ellmarker

Västsvenska Industri- och Handelskammaren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar